Niets mag worden overgenomen
c Dr Martin Boot
Claims van Astrologen

niets mag worden overgenomen
image
astrologie
 

betekenis naam

Claims van Astrologen


Een van de meest dankbare gebieden onderzoek is het gebied van de claims. Astrologen claimen namelijk op alle gebieden die er maar bestaan, uitsluitend extreem juiste uitspraken te doen. Deze afdeling zal dus mettertijd steeds verder uitgroeien.Claim 1: Er zijn slechts 12 mensentypen, die nauwkeurig worden omschreven.

Deze 12 mensentypen zijn zo bekend geworden dat ze in de volksmond gelijk worden gesteld aan astrologie. Deze volksmond gaat zover dat ook astro-handelaars in sommige gevallen niet meer aanbieden aan "astrologische" kennis dan deze 12 karaktertypen: de zogenoemde sterrenbeelden.

De belangrijkste claim luidt dat uit het zonneteken in de horoscoop alleen het volgende kan worden opgemaakt:

  • Karakter
  • Beroep
  • Partnership-geschiktheid: harmonie of disharmonie tussen mensen
Deze claims zijn extreem gemakkelijk te onderzoeken; ze zijn dan ook uitgebreid onderzocht en ondanks de overduidelijke resultaten, blijft men maar doorgaan met onderzoeken. De resultaten zijn als volgt:
  • Als mensen op de hoogte zijn van de betekenis van hun sterrenbeeld herkent 80% zich in de beschrijvingen.
  • Als mensen niet op de hoogte zijn van de betekenis van hun sterrenbeeld herkent eveneens 80% zich in de beschrijvingen.
  • Als mensen een lijst krijgen voorgelegd met willekeurig gekozen beschrijvingen herkent 80% zich in de beschrijvingen.
Dat wil zeggen: iedereen herkent zich overal in, de claim van astrologen over de sterrenbeelden kunnen worden verklaard uit twee bronnen
  • De beschrijvingen zijn zo algemeen dat ze op iedereen van toepassing zijn
  • Bijgeloof


Claim 2: De horoscoop is volstrekt uniek

Voor de berekening van een horoscoop gebruikt de astroloog de volgende gegevens: geboortedatum, -plaats en -tijd. Een horoscoop kan alleen maar volstrekt uniek zijn, wanneer het onmogelijk is dat er zeg in Amsterdam op een bepaalde datum geen twee mensen tegelijk op dezelfde tijd geboren kunnen worden. Dat is een absurditeit. Dus deze claim is eenvoudig te weerleggen. Er zijn in de loop van de geschiedenis honderduizenden identieke horoscopen ontstaan, de horoscoop is dus verre van uniek

image

geschiedenis astrologieindex
image


image
image